Vragen en tips over zwembadonderhoud

Hoe neem ik een nieuw bad in gebruik?

1. Bepaal steeds eerst de pH (zuurtegraad). Dit gaat heel makkelijk met de BSI Test Strips of Test Kit.

2. Pas de pH aan tot deze tussen 7,0 en 7,6 ligt.

- pH verhogen doe je vlug en makkelijk met BSI pH Up
- pH verlagen doe je BSI pH Down

3. Bepaal nu het vrije chloorgehalte met de BSI Test Strips

Chloor is noodzakelijk als ontsmettingsmiddel tegen de bacteriën en om algen te doden. Dit gehalte moet tussen 1 en 2 ppm liggen. Een lager gehalte heeft onvoldoende werking en een hoger gehalte kan oog-irritatie en verbleken van textiel en haren veroorzaken.

4. Pas het vrije chloorgehalte aan

Gebruik de 1e maal Chloorgranulaat 2,5kg. Los de korrels op in een gieter en giet de oplossing uit aan de ingang van de skimmer. Laat het water 1 uur circuleren en na 6 uur kan u zwemmen!

's Anderendaags kan u dan BSI Langwerkend Chloor tabletten van 200g gebruiken om gedurende een 2-tal weken het chloorgehalte op het ideale niveau te houden.

TIP! Om hygiënisch en helder water te behouden zijn bij het opstarten ook volgende behandelingen sterk aanbevolen:

- Bij het vullen met regen-of putwater is het noodzakelijnk BSI Cristal Clear toe te voegen om het water langer helder te houden.

- Het water heeft een zekere hardheid (kalk-gehalte): wit-achtig troebel water en kalkafzettingen kan je voorkomen door eerst met de BSI Test Strips de hardheid te bepalen van het water en door vervolgens BSI Calc-Free toe te voegen.

 U kan al deze producten ook vinden in een handige Start Set.

Moet mijn zwembad een dagelijks onderhoud krijgen?

Een dagelijks onderhoud is het niet, maar wel een wekelijks onderhoud.

Wij raden daarom aan:

1. wekelijks  BSI Cristal Clear toe te voegen

2. zorg voor het juiste "vrij chloor" gehalte voor voldoende ontsmetting van het water met Chloorgranulaat 2,5kg (alle 2 dagen) of met de Chloortabletten 1kg 200gr (alle 2 weken).

3. fijne vervuiling kan men niet volledig wegfilteren daarom zal na verloop van tijd het water troebel worden. Deze fijne vervuilers gaan we dus best wekelijks of bij sterke vertroebeling, met BSI Micro Floc of BSI Flock Socks laten samenvlokken.

4. op het water drijft veel bevuiling (zonnebrandolie, zeep, huidsmeer, enz) die zich afzet tegen de wanden en daar een vieze streep vormt. Wekelijks reinigen met BSI Waterline Cleaner houdt alles hygiënisch en netjes.

5. Reinig regelmatig uw filter. Bij patroonfilters doe je dit met de BSI Filtercleaner of bij de zandfilter met BSI Sand Filter Cleaner. Hierdoor krijgen we de optimale filterwerking terug, die onmisbaar is om helder water te bekomen en om het verbruik aan onderhoudsproducten te kunnen beperken!

Wat moet ik doen bij groen water?

Heb je het bad dagenlang gebruikt zonder een goede startbehandeling of was er een zwaar onweer of je komt pas terug na enkele weken vakantie... dan kan het water wel eens gans groen of vuil zijn. Om erger te voorkomen maak je daar vlug een eind aan!

1. Controleer eerst de pH en pas deze indien nodig aan (zie 'Hoe neem ik een nieuw bad in gebruik?')

2. Doe dan een schokbehandeling met een flinke dosis Chloorgranulaat 2,5kg (10gr/m³). Nadien het vrije chloor terug op peil houden.

3. Het groen verdwijnt, het water wordt terug blauw, maar veel fijne dode deeltjes kan men niet weggefilterd krijgen: daarom ga je eens een vlokking uitvoeren met BSI Micro Floc of BSI Flock Socks

4. Binnen 2 dagen krijg je terug mooi water, maar om het water lang helder te houden raden wij aan meteen ook BSI Cristal Clear toe te voegen!

Tip! Al deze producten voor een behandeling tegen groen of vuil water vind je ook in de handige BSI First Aid kit.

Hoe laat ik mijn zwembadwater overwinteren?

Het water in het bad behouden tijdens de winter heeft veel voordelen: water besparing, geen sterk vervuild bad moeten kuisen, vlugger zwemklaar maken van het bad, ondersteuning van de wanden van het bad, enz.

Volgende handelingen worden uitgevoerd, van zodra de watertemperatuur zakt onder de 15°C.

1. Schoonmaken van het bad: zuig de bodem proper en laat het water 8 uur filteren

2. Reinig de filters: bij patroonfilters doe je dit met BSI Filter Cleaner, bij een zandfilter met BSI Sand Filter Cleaner

3. BSI Winter Proof toedienen. Dit product is de ideale behandeling om het water goed te houden tot in het voorjaar. Doseer ook nog BSI Cristal Clear om het water helder te houden.

4. Filter na toevoeging van de producten nog een 2-tal uren, laat dan het water zakken tot 20cm onder het skimmer niveau. Verwijder het water ook uit de skimmer en niet vorst-vrij opgestelde filters (en leidingen) om stukvriezen te voorkomen.

5. Nu het water onder de waterlijn staat, kan je de liner ook nog eens gemakkelijk reinigen met BSI Waterline Cleaner en vervolgens kan je het bad afdekken met een ondoorschijnend dekzeil.

Hoe kan ik mijn pH & Chloor controleren?

Dit gaat heel makkelijk met de BSI Test Strips of BSI Test Kit.

Hoe kan ik mijn zwembad het beste poetsen?

Na verloop van tijd worden de bodem en de wanden gladder en krijgt u vaak een bruine rand aan de waterlijn.

Voor de waterlijn bestaat er een speciale waterline cleaner.

Voor de wanden en de bodem kan u dit voor een groot deel verwijderen met een spons en doek onder water. Per 2/3 jaar raden wij aan om het zwembad eens volledig te legen en grondig te reinigen. Let er wel op dat u het bad nooit lang zonder water laat staan om invallen te vermijden.

Wat is een vlotter?

Een vlotter is een drijvende chloorverdeler die zorgt voor een geleidelijke oplossing van de chloortabletten in het zwembadwater.

Tip! Nooit de chloortabletten op de bodem van het zwembad leggen. Deze maken vlekken en tevens uw liner zwakker.

Kan ik mijn pH en chloor automatiseren?

Op dit vlak zijn er 4-tal technieken op de markt: automatische ph, chloor regeling, ionisators, ozonators en zoutwatersystemen.

De pH-waarde en de ontsmetting van zwembaden kan geregeld worden door een automatische meet-, regel- en doseerinstallaties. Met het juiste toestel enkel de strikt noodzakelijke hoeveelheid aan chemicaliën gebruikt. Het zwemwater heeft constant lage en ideale waarden en er is een perfecte verhouding desinfectans/pH. Van de filtercyclus wordt automatisch water ontnomen en gemeten. Deze stuurunit corrigeert wanneer nodig het water door automatische dosering.

Het doel van de Ionisator is het gebruik van chloorprodukten drastisch te beperken. Afhankelijk van de omstandigheden kan een besparing tot 80% worden bereikt. Bovendien zorgt de Ionisator ervoor dat de nadelige bijverschijnselen van chloor niet meer aanwezig zijn. (reukhinder, aantasting van de huid en slijmvliezen, rode ogen etc.)

Ozon is het snelstwerkende desinfectie- en oxidatiemiddel voor zwemwater. Met ozon behandeld zwemwater is sprankelend helder, absoluut reukloos en een weldaad om in te zwemmen. Geen irritatie aan ogen en slijmvliezen, met slechts een fractie chloor.

Bij een zoutwatersysteem wordt zwembadzout toegevoegd aan het bad. Dit wordt dan door een toestel langszaam aan omgezet in een soort chloor zodat dit steeds op het juiste niveau zit. Hierdoor heeft u veel minder kans op groen water.

 Indien u hierover vragen heeft, mag u steeds onze klantenservice contacteren.

Wat is zoutelectrolyse?

Bij zoutectrolyse wordt zwembadzout toegevoegd aan het bad. Dit wordt dan door een toestel langszaam aan omgezet in een soort chloor zodat dit steeds op het juiste niveau zit. Hierdoor heeft u geen chloor meer nodig.

Het voordeel van zoutelectrolyse zit er ook in dat het zout niet verdampt wat chloor wel doet.

Hoeveel zout heb ik nodig? Welk zout gebruik ik?

Er wordt gebruik gemaakt van specifiek zwembadzout.

De hoeveelheid zout is sterk afhankelijk van het merk van het systeem. Goedkopere producten vereisen meer zout. Dit zal echter steeds draaien rond 25kg per 5000L.

Krijg ik bij zoutwatersystemen een zoutsmaak zoals in de zee?

Nee. De hoeveelheden zout liggen veel lager dan in zee waardoor u dit niet zal smaken.

Waar vul ik het zout?

U verspreidt het zout gewoon over het bad. Opletten dat u daarna wel goed filtert gedurende een 12tal uren zodat het zout kan oplossen in het water. Pas nadien mag u het zoutwatersysteem in werking plaatsen.

Hoe kan ik mijn mijn zwembad automatisch reinigen?

Veel op de bodem en wanden kan u reinigen met een soort stofzuiger. U heeft hierin 3 soorten toestellen:

- manuele systemen - u sluit hierbij de schoonmaakset aan op uw pomp en kuist zelf de bodem waar u wenst. Alle vuil gaat door de pomp en wordt daar gefilterd vooraleer het terug in het bad komt.

- automatische systemen via de pomp - u sluit hierbij de schoonmaakset aan op uw pomp en deze zal zelf de bodem kuisen. Alle vuil gaat door de pomp en wordt daar gefilterd vooraleer het terug in het bad komt.

- automatische systemen met eigen filtering - uw zwembadrobot werkt volledig autonoom, zowel qua filtering als verplaatsing. Binnen deze zwembadrobotten heeft u modellen die enkel de bodem kuisen, andere kuisen zowel bodem als de wanden.

Welke zwembadrobot past het best bij mijn zwembad?

U moet eerst uitmaken of u een volledig autonome zwembadrobot wenst of een model dat aangesloten wordt op uw zwembadpomp. Een groot deel van de keuze zal ook bepaald worden door uw budget. De autonome robotten kosten een stuk meer dan de andere modellen.

Bij de modellen aangesloten op een zwembadpomp hangt de keuze vaak af van de kracht die vereist is van de pomp. Dit wordt de diverse modellen zwembadrobotten aangegeven.

Indien u kiest voor een autonome zwembad robot, dan heeft u hierbinnen modellen die enkel de bodem kuisen of modellen die bodem en wand kuisen. Als u bad geen harde wanden heeft, dan zal de robot moeite hebben om deze op te klimmen, u kiest dan misschien beter voor een systeem dat enkel de bodem reinigt en goedkoper is.

Daarnaast hebben de duurdere modellen vaak extra functionaliteiten zoals manuele bediening, programmaduur, instellingen rond het type bad, ...

Indien u hierover vragen heeft, mag u steeds onze klantenservice contacteren.

Kan mijn zwembad in de winter blijven staan?

De baden van Gre, Zodiac en Vogue kan u gerust laten overwinteren. Bij de baden van Intex en Bestway wordt dit soms gedaan met de metalen frame baden, zeker niet deze met de opblaasbare rand.

Bij het overwinteren is het heel belangrijk om een winteronderhoud uit te voeren.

Betaal veilig makkelijk en snel

03-12-2020 21:03:28 Europe/Brussels +0100